Eens in de zoveel tijd bezoek ik mijn oudtante in Doesburg. Tante Wil is 87 jaar oud en slecht ter been. Maar ze heeft veel lieve buren, familie en goede vriendinnen die bellen, langskomen of boodschappen voor haar doen. Met ook nog wekelijks een werkster en dagelijks iemand van de Thuiszorg heeft mijn tante het goed voor elkaar.

Toch was één ding niet zo goed geregeld: het warme eten. Ze heeft namelijk geen zin meer in koken. Soms eet ze bij de buurvrouw of een vriendin. Wanneer ik haar bezoek, kook ik voor haar en maak per ongeluk expres wat extra’s. In andere gevallen eet ze ‘s avonds gewoon een boterham. Even probeerde ze de maaltijden van Tafeltje Dekje, maar Tante Wil vond er “niks an”. Toen ik weer eens bij haar was, hadden we het erover. Ik vroeg me af of er geen restaurants met bezorgservice waren. Wie weet was dat wel een oplossing?

Thuis dook ik het Internet op en bleken een paar bedrijven in Doesburg thuis te bezorgen, maar dat waren maaltijden in de categorie pizza, hamburger, shoarma. Niet echt haar ding. Toen dacht ik aan thuisafgehaald.nl: een website voor thuiskoks en belangstellenden die bij deze thuiskoks een maaltijd kunnen ophalen tegen een kleine vergoeding. Mijn zus is ook thuiskok op deze site en vertelde er laatst enthousiast over.

En wat bleek: Doesburg heeft een aantal thuiskoks en verhip, zelfs eentje vlak bij mijn tante. Na een mailtje aan deze thuiskok waarin ik de situatie uitlegde, kreeg ik een positieve reactie en een telefoonnummer, dat ik aan Tante Wil gaf. Een uur later belde mijn tante al dolenthousiast terug. Deze thuiskok Els was al langs geweest en ze hadden afgesproken dat ze drie keer in de week voor Tante Wil zou gaan koken en het eten ook nog kwam langsbrengen.

Een week later bel ik Tante Wil. “O kind, het is zo fijn. Els is al drie keer een maaltijd komen brengen en die zijn zo groot, dat ik er twee dagen van eet. En lekker: nasi, pasta, broccoli met een stukje vlees en aardappelpuree! Ik vind het zo lief dat je dit geregeld hebt.” Tante Wil blij en wie weet breng ik andere ouderen zo ook nog op een idee.

 

van haar